BORCULO– De jeugdteams uit de Achterhoek zullen nooit meer een derby spelen tegen Reünie, EGVV, GSV’63, Haarlo en Noordijk. Deze vijf voetbalverenigingen uit Berkelland hebben de handen ineengeslagen. Alle jeugdspelers van deze verenigingen doen met ingang van dit seizoen onder de naam UNO’21 aan de competitie mee.
Met de onthulling van het nieuwe tenue is UNO’21 zaterdag officieel gepresenteerd. Gekozen is voor een blauw shirt; een neutrale kleur. Alleen de gekleurde verticale banen van de vijf clubs in het tenue herinneren aan de tijd dat UNO’21 nog niet bestond. Reünie, EGVV, GSV’63, Haarlo en Noordijk blijven overigens wel bestaan.
Geen fusieclub
UNO’21 is geen fusieclub, maar een verregaand samenwerkingsverband. Het is een afkorting van Uut Noaberschap Ontstoan. De voetbalclubs hebben elkaar nodig om jeugdteams op de been te houden en te kunnen selecteren. Dat werd steeds moeilijker. Verenigingen zochten in het verleden al toenadering tot elkaar. Samengestelde jeugdploegen waren er in Berkelland al, maar nu is iets compleet nieuws opgetuigd.
Noodverband
UNO’21 is veel meer dan het aanleggen van een noodverband om met een elftal aan de competitie mee te kunnen doen. De nieuwe club telt liefst 250 spelers. ”Grote onderlinge verschillen in een elftal zijn er niet meer. Ook geen dispensatiespelers. Alle kinderen kunnen op hun eigen niveau plezier beleven aan voetbal”, zegt voorzitter Carrol Terleth van UNO’21.
Grote onderlinge verschillen in een elftal zijn er niet meer. Alle kinderen kunnen op hun eigen niveau plezier beleven aan voetbal
Carrol Terleth, voorzitter UNO’21
Overleg
Aan de oprichting is een lang traject van overleg vooraf gegaan. Peter Brugman leidde dat proces. Op allerlei vragen moest een antwoord komen. Waar wordt getraind? Op welk complex worden de wedstrijden gespeeld? Hoe zit het met de inkomstenderving in de kantines bij clubs waar niet gevoetbald wordt? Hoe hoog is de contributie? Want clubs hanteren verschillende tarieven. Al die vraagstukken zijn beantwoord.
Sentimenten
Brugman is blij dat alle sentimenten opzij gezet konden worden. „Want die waren er wel”, zegt hij. Maar bij alle clubs overwon het belang dat het voor jonge voetballers in Berkelland beter is samen op te trekken. De jeugdspelers blijven lid van de club waar ze ingeschreven staan. „Ze zijn dus geen lid van twee verenigingen”, zegt Terleth.
Bij de presentatie zaterdag op het terrein van Reünie waren tientallen kinderen met hun ouders aanwezig. Even later werden oefenwedstrijden gespeeld. Het waren de eerste duels onder de vlag van UNO’21. „Ouders moeten met hun zoon of dochter voor een training of wedstrijd soms naar een andere plaats rijden. Maar de afstanden zijn gering in Berkelland. Dat is geen probleem. Ook kunnen ze afspreken om samen te rijden”, aldus Terleth.
Giften
De nieuwe club kreeg een financiële injectie dankzij enkele giften. Door donaties en sponsoring is er een beginbedrag van 11.500 euro. Daarvan kunnen onder meer de tenues worden betaald. Niet alle clubs uit de directe omgeving van Borculo doen mee met UNO’21. Zo gaat DEO uit Dijkhoek op eigen kracht verder. „Bij DEO denken ze dat ze dit niet hoeven. Zij gaan zelfstandig verder”, zegt Terleth. Maar de deur staat volgens hem open als DEO in de toekomst meer heil ziet in aansluiting bij UNO’21.
Stefan Wegdam, Nooit meer een derby tegen Reünie, EGVV, GSV’63, Haarlo en Noordijk: voetbalverenigingen in Berkelland slaan handen ineen, 29-08-21, www.destentor.nl
Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Jaime Lebbink.